Back to All Events

Feminismens framtid i Stockholm, vad betyder valresultatet?

  • Restaurang Cirkeln 41 Sveavägen Stockholm, Stockholms län, 111 40 Sweden (map)

Var valet 2018 ett feministiskt nederlag? 

Kvinnors protester har ekat över hela världen och den feministiska opinionen har varit stark under det senaste åren. #metoorörelsen som exploderade i oktober 2017, Womens march som ytterligare en nationell rörelse som tog fart, protester mot inskränkningen av aborträtten i Argentina, USA, Polen m.f.l. Trots detta och trots att jämställdhetsfrågorna var väljarnas tredje viktigaste fråga i valet, enligt SVTs stora vallokalsundersökning, lyckades inte feminismen slå igenom i valrörelsen. En direkt konsekvens av det var bl.a. att Feministiskt initiativ fick ett rekordlågt väljarstöd och kom därmed inte in i riksdagen. Valrörelsen präglades av taktik och positionering gentemot ett visst nationalistiskt och rasistisk parti. 

Trots det stora väljartappet för FI nationellt behåller Feministiskt initiativ i Stockholm sitt stöd hos väljarna och sina mandat i kommunfullmäktige. Går gränsen för feminismen 2018 vid det kommunala valet där konflikt-ytorna kanske blir än mer konkreta? Är stockholmare mer feministiska? Och hur kan vi förstå detta tydliga trendbrott? 

Arrangör: Feministiskt initiativ Stockholm 

Deltagare i panelen:
Maud Eduards, statsvetare
Anna Herdy, chefredaktör på Flamman
Devrim Mavi, kanslichef Fi Stockholm stadshus.
Fler deltagare samt moderator meddelas snart.

18 okt kl 17.30 - 19.00
Fri entré
Cirkeln, ABF, Sveavägen 41, Stockholm

Tillgänglighet god. Vänligen skicka specifika frågor till cirkeln.stockholm@abf.se